homepage

T-Clinic

p p p Clinic, Kure city, Hirosihima, Japan, by Suppose Design Office via Arch Daily. Link here. p

Cahill Center by Morphosis

p ' Cahill Center for Astronomy and Astrophysics was designed by Morphosis Architects. Since the construction of the Palomar Observatory in 1948, the California Institute of Technology (Caltech) has continuously pioneered new ways of observing and explaining the heavens. Caltech scientists and engineers have deployed ever-changing telescopes on satellites, rockets, and balloons, and with these have made fundamental discoveries leading to new theoretical models. Paramount discoveries that have come out of Caltech include the cosmological nature of distant quasars, gamma-ray bursts, and brown dwarfs. In 2007 alone, Caltech astronomers found the largest object orbiting the sun since the discovery of Pluto in 1930, as well as the most distant galaxy in the universe. Yet, over the decades, the various specialists dispersed across the Caltech campus. The Cahill Center for Astronomy and Astrophysics brings together a dozen different groups with vastly different cultures, focuses, and scopes into a single structure designed to facilitate collaboration and spontaneous discourse. ' Link here. p

Suppose Design Office

p p p p Saijo house in Hiroshima, Japan by Suppose Design Office. Link. Lead Architect: Makoto Tanijiri (via Yatzer) p

Livraria ad Vila

p p p Livraria ad Vila is a bookstore designed by Isay Weinfeild located in Sao Paulo, Brazil. Looks goodness. p

Upside Down House

p p This cool installation of an upside down house in Trassenheide Germany was designed by Polish partners Klaudiusz Golos and Sebastion Mikuciuk for the Edutainment exhibition company. Link here. p p p

Leaf House

p p p " Outside of Rio de Janeiro, on a beautiful little beach with amazing blue water, sits a little house with a flowering roof that shades and protects like a big tropical banana leaf. Designed by Mareines + Patalano, the open air abode is meant to encourage interaction and connection between man and nature. With verandas and open spaces in between rooms and no corridors, the tropical beach house is an ideal place for social gatherings and parties. The open layout also takes advantage of trade winds that blow in from the sea, providing natural ventilation and passive cooling. " (Continue...) p

Mobile Treehouse

p p p " Entrepreneur Alan Jennison acquired the “mobile treehouse” in 2007 from Forestry Tasmania who used it to promote tourism. Beyond being used for promoting the beautiful Tasmanian island, off the coast of Australia, Jennison imagines that “it could also make a great home, cubby for the kids, artist’s studio, shed — the list is really endless.” The log is outfitted with light fixtures, electric hook ups, and sliding glass door showcases, so it could also be used as part of a museum, a personal library, or just a private den for relaxing. " (Continue...) p

Linked Hybrid Complex

p p p p ' The 220,000 square meter pedestrian-oriented Linked Hybrid complex, sited adjacent to the site of old city wall of Beijing, aims to counter the current urban developments in China by creating a new twenty-first century porous urban space, inviting and open to the public from every side. Filmic urban public space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an “open city within a city”. The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces that vary from commercial, residential, and educational to recreational. The entire complex is a three-dimensional urban space in which buildings on the ground, under the ground and over the ground are fused together. ' Architect: Steven Holl Architects ; Location: Beijing, China p p

Lounge MS / Vaillo + Irigaray

p p p " The organizational scheme is due to similar patterns of micro-structures, more in line with geometric patterns of liquid and / or aerosols that Cartesian structures. In establishing a working geometry using “soft” and a unified treatment space “airy”. The new space is conceived as a continuation of the existing fence, wrapping it all, but hidden: expressing their new identity, not as constructed element, but as a re-forested. A new plant species grown in the surrounding area … the new scalar similarity between elements of “plant” makes the proposal a new understanding of the link with the existing connection. " Link here. p

WWF Netherlands by RAU

p p p ' Completed in October 2006 the headquarters of the Netherlands chapter of the World Wide Fund for Nature (WWF) is nothing if not a striking building. It also happens to be one of the single most sustainable building created in recent years. The building's form is quite clearly inspired by organic forms and the desire to reflect the WWF's work in the natural realm. More than that, though, it seems to draw inspiration from the ideas of anthroposophy – something also seen in the past work of the project's architects, RAU, notably with the ING Bank offices in Amsterdam which also happens, like the WWF headquarters, to be an autonomous building.' (via Travel With Frank Gehry) p