homepage

Cité A Docks Student Housing by Cattani Architects

sh_290910_07-630x630

sh_290910_06

sh_290910_09

sh_290910_14

Cattani Architects have designed the recently completed Cité A Docks student housing project, located in Le Havre, France. The housing consists of 100 apartments made out of old shipping containers. (via Contemporist)

sh_290910_03

Butler House/Andrew Maynard Architects

1287607084-img-3770-dxo-666x1000

1287606944-img-3720-dxo-666x1000

1287607256-img-3792-dxo-666x1000

1287606938-img-3718-dxo-666x1000

1287607197-img-3777-dxo-1000x666

‘ Nestled within the undulated roofline of one of Fitzroy’s famed MacRobertson warehouses, sits a roof terrace with a difference – complete with canopy and turf. This, the vertical and architectural pinnacle of the Butler House, fills the void that effects so many inner-city dwellings – a lack of outdoor space. Further to this, the warehouse apartment had a number of innate thermal and acoustic shortcomings – making it less-than-ideal for occupancy by a family with 2 rambunctious young boys. Balancing intimacy with privacy came to be a significant consideration for this young family and is achieved via shrewd adaptability of spaces. ‘ Link here.

1287607090-img-3771-dxo-528x351

Umeå School of Architecture

umea_201010_02-940x1281

umea_201010_04-940x630

umea_201010_16-940x1281

umea_201010_11-940x1281

umea_201010_09-940x630

Umeå School of Architecture has a unique location by Umeå River. With its interior landscape of open floor levels and sculpturally shaped stairs, the building has a strong artistic expression. As a growth centre for future architecture, the main function of the building is to provide the framework for inspiration and innovation. From the outside, the building has a cubic expression with its larch facades and square windows placed in a vibrant, rhythmic sequence on all sides. The interior space of the building is designed as a dynamic sequence of stairs and split, open floor levels where abstract, white boxes hang freely from the ceiling filtering the light coming in through the high skylights. One of the key objectives has been to create a bright and open study environment where everyone is part of the same room – only separated by the split levels and glass walls of the teaching rooms. This design supports the opportunities for mutual inspiration and the close exchange of knowledge and ideas. In contrast to the dynamic atrium, the drawing rooms placed along the facades of the building in a strict and regular sequence of columns and beams have a simple and rational design. The varied pattern of windows not only creates a strong visual effect – it also generously lets the light flow into the building and offers a breathtaking view of the river. The School of Architecture will form part of the new Arts Campus at Umeå University, which will also comprise the new Academy of Fine Arts and Art Museum – both designed by Henning Larsen Architects. Link here.

umea_201010_03-940x1281

4 Houses LLC by Gaeta Springall Arquitectos

1252379572-lomas-032-610x1000

1252379585-lomas-038

1252379486-estancia-madera-664x1000

‘ On a unique field that makes up a steep ravine is projects a set of four houses. The project is solved from two towers containing two houses each to be accessed from zero, ascending or down to the houses. As you go through the whole begin to see integration with the landscape and the houses appear floating or below the access road. ‘ 4 Houses LLC by Gaeta Springall Arquitectos

1252379604-lomas-100

1252379550-lomas-026

Evelyn Grace Academy

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-1

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-8

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-4-1

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-10

Zaha Hadid Architects have completed this school that bridges a running track in Brixton, south London. Designed for ARK Education, The Evelyn Grace Academy is organised into four smaller schools that share outdoor spaces and facilities. The building zig-zags across the site with sports fields tucked between it and the roads on both sides. Classrooms are organised along wide corridors with occasional double-height halls. Photographs are by Luke Hayes. (via Dezeen)

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-16

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-17

dzn_evelyn-grace-academy-by-zaha-hadid-architects-3

Badeschiff

badeschiff-13

badeschiff-12

badeschiff_08

The BADESCHIFF is the most unusual bath in Europe – a swimming pool in the Spree. The BADESCHIFF itself (ie the Summer version and the original structure) was of AMP Architectos (Tenerife), together with the architect and artist Gil Wilk Susanne Lorenz developed, designed and built. Client: Arena Berlin. Since 2004, the bathing ship one of the coolest places in town: Swimming pool with open-air bar, concert venue, panoramic views and Scene access.

badeschiff-activiteit-berlijn-3p-activity6266c-0

D’Espresso Cafe

despresso_cafe_coffee_nyc_gblog_2

despresso_cafe_coffee_nyc_gblog_4

despresso_cafe_coffee_nyc_gblog_1

Inspired by the nearby Bryant Park Library, nema workshop designed a store that is straightforward in a simple twisted way – Take a library and turn it SIDEWAYS. The booklined shelves become the floor and ceilings and wood floor ends up on the walls meanwhile the pendants protrude sideways from the wall. To achieve the books shelves on the floor, the space is lined with sepia-toned full size photograph of books printed on custom tiles. Link here.

despresso_cafe_coffee_nyc_gblog_3

despresso_cafe_coffee_nyc_gblog_5

Conceptual extension to Whitney Museum of American Art

dzn_axis-mundi-imagine-a-different-whitney-downtown-1

dzn_axis-mundi-imagine-a-different-whitney-downtown-2

dzn_axis-mundi-imagine-a-different-whitney-downtown-3

New York architecture practice Axis Mundi have designed a conceptual extension to the Whitney Museum of American Art in Manhattan, featuring a giant lattice structure. The existing museum is a 1960s concrete building by Marcel Breuer and Axis Mundi claim the extension’s exposed concrete frame would be a continuation of Breuer’s brutalist aesthetic. The extension would have an irregular floor plan configured around sight lines that look towards landmarks such as the Empire State Building. Link here.

dzn_axis-mundi-imagine-a-different-whitney-downtown-6

Flow by Apollo Architects & Associates

dzn_flow-by-apollo-architects-associates-1

dzn_flow-by-apollo-architects-associates-3

dzn_flow-by-apollo-architects-associates-4

dzn_flow-by-apollo-architects-associates-13

dzn_flow-by-apollo-architects-associates-17

This house in Urayasu, Japan, by Apollo Architects & Associates has a timber-clad sloping overhang containing a private terrace. Called Flow, the house’s main entrance and garage are shielded by a fence of horizontal slats and sit under the inclined facade. (via Dezeen)

dzn_flow-by-apollo-architects-associates-2

House in Menorca / Dom Arquitectura

1285173602-sa-farola-007-1000x666

1285173519-6

1285173587-sa-farola-004-666x1000

1285173655-sa-farola-025-666x1000

‘ Being a summer house, the main idea is not only creating the interior spaces of the house, but distribute all outer space. The interior spaces seek good relations with the outside world, colonizing their surroundings and their views. Inspired by the typical Menorca “tanca”, stone walls divisions of the realm. The plot is organized from a space frame, fully passable, based on a trace orthogonal, combining floors, platforms, water, trees, plants, tanca, pergolas, walls and the house itself. By combining these elements we are encountering this approach in which each piece is delimited and acquires its own identity and use within a harmonious whole. The diversity of outdoor stays provides the site a space balanced richness. ‘ (via ArchDaily)

1285173609-sa-farola-013-1000x666